بیماری کبد چرب سلامت مغز را به خطر می اندازد
دانشمندان مؤسسهٔ کبدشناسی راجر ویلیامز وابسته به کینگز کالج لندن و دانشگاه لوزان در مطالعه ای که ارتباط بین بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) و اختلال عملکرد مغز را بررسی می کند، دریافتند تجمع چربی در کبد باعث کاهش اکسیژن به مغز و التهاب بافت مغز می شود، که کبد چرب غیرالکلی با فراهم کردن هر دو شرایط منجر به شروع بیماری های مغزی شدید می شوند.
کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) تقریباً 25٪ از جمعیت و بیش از 80٪ از افراد چاق ناسالم را تحت تأثیر قرار می دهد. چندین مطالعه، اثرات منفی رژیم غذایی ناسالم و چاقی را بر عملکرد مغز گزارش کرده اند؛ با این حال اعتقاد بر این است که این اولین مطالعه ای است که به وضوح کبد چرب غیرالکلی را با زوال مغز مرتبط می کند و یک هدف درمانی بالقوه را شناسایی می کند.
این تحقیق که با همکاری اینسرم (مؤسسٔه ملی تحقیقات بهداشتی و پزشکی فرانسه) و دانشگاه پواتیه در فرانسه انجام شد، شامل تغذیهٔ موشها با دو رژیم غذایی مختلف بود. نیمی از موشها رژیم غذایی داشتند که کالری دریافتی آنها بیش از 10 درصد چربی نبود، در حالی که کالری دریافتی نیم از موش های دیگر حاوی 55 درصد چربی بود؛ که شبیه رژیم غذایی غذاهای فرآوری شده و نوشیدنی های شیرین در نظر گرفته شده است.
س از 16 هفته، محققان مجموعهای از آزمایشها را برای مقایسهٔ اثرات این رژیمها بر بدن و به طور خاص بر روی کبد و مغز انجام دادند. آنها دریافتند که تمام موشهایی که سطوح بالاتر چربی مصرف میکنند، چاق در نظر گرفته میشوند و کبد چرب غیرالکلی، مقاومت به انسولین و اختلال عملکرد مغز را ایجاد میکنند.
مطالعه ای که توسط دانشگاه لوزان و بنیاد تحقیقات کبد تامین شد همچنین نشان داد که مغز موش های مبتلا به کبد چرب غیرالکلی از سطح اکسیژن پایین تر رنج می برد. این به این دلیل است که این بیماری بر تعداد و ضخامت رگهای خونی مغز تأثیر میگذارد که اکسیژن کمتری به بافت میرسانند، اما همچنین به این دلیل است که سلولهای خاص اکسیژن بیشتری مصرف میکنند در حالی که مغز در حال ملتهب شدن است. این موش ها نیز بیشتر مضطرب بودند و علائم افسردگی را نشان می دادند.
در مقایسه، موشهایی که رژیم غذایی سالم مصرف میکردند کبد چرب غیرالکلی یا مقاومت به انسولین نداشتند، رفتار طبیعی داشتند و مغزشان کاملاً سالم بود.