پرسیس مگ Persis mag

مجله اینترنتی حوزه زیست شناسی

پرسیس مگ Persis mag

مجله اینترنتی حوزه زیست شناسی

پرسیس مگ Persis mag

در صورت استفاده از برنامه‌های تغییر دهنده آی پی، ممکن است در اجرای وبسایت اختلال ایجاد شود. جهت مطالعه کامل نوشته‌ها، بروی روی "ادامه مطلب" کلیک نمایید.

نویسندگان

۶ مطلب در شهریور ۱۴۰۴ ثبت شده است

پژوهشگران می‌گویند شاید امکان پیشگیری از بیماری عروق کرونر و سکته قلبی با واکسیناسیون هم وجود داشته باشد

پژوهشی تازه‌ نشان می‌دهد که عفونت‌ها هم می‌توانند در بروز سکته قلبی نقش داشته باشند.

به گفته‌ دانشمندان، پلاک‌های چربی که در رگ‌های قلبی جمع می‌شوند، ممکن است باکتری‌ها را سال‌ها در قالب «زیست‌لایه‌های ژلاتینی» در خود پنهان کنند؛ ساختارهایی که از چشم سیستم ایمنی و حتی آنتی‌بیوتیک‌ها دور می‌مانند و در نهایت می‌توانند به سکته قلبی منجر شوند. در حالی که یک عفونت ویروسی یا محرک خارجی می‌تواند این زیست‌لایه‌ها را فعال کند.

به‌ گزارش سان، بر پایه تحقیق مشترک دانشگاه‌های تمپره و اولو، موسسه بهداشت و رفاه فنلاند و دانشگاه آکسفورد، التهاب ناشی از عفونت می‌تواند باعث ترکیدن پلاک شریانی شود؛ پلاکی که از موادی مانند کلسترول و چربی تشکیل شده است و در نتیجه به تشکیل لخته خونی مرگبار یا سکته قلبی منجر می‌شود.

پروفسور پکا کارهونن، سرپرست پژوهش، یادآور شد که تا پیش از این، تصور می‌شد آغاز بیماری عروق کرونر تنها به وسیله‌ کلسترول ال‌دی‌ال اکسیدشده  رخ می‌دهد و اگرچه سال‌ها است نقش باکتری‌ها در بیماری عروق کرونر مطرح شده، تاکنون شواهد قانع‌کننده‌ای برای آن وجود نداشته است.

۲۶ شهریور ۰۴ ، ۲۲:۵۵
Dr.Hamid Haji

بی‌خوابی مزمن تنها به برنامه خواب شما آسیب نمی‌زند بلکه تحقیقات جدید نشان داده است که می‌تواند پیری مغز را هم سرعت ببخشد.

مطالعه‌ای علمی که در مجله «نورولوژی» (Neurology) منتشر شده نشان می‌دهد افرادی که به بی‌خوابی مزمن دچارند، یا دست‌کم سه شب در هفته به مدت سه ماه یا بیشتر دچار مشکل خواب می‌شوند، ۴۰ درصد بیشتر از افرادی که خواب طبیعی دارند در معرض ابتلا به زوال عقل یا اختلالات خفیف شناختی قرار دارند.

به گفته پژوهشگران، این موضوع معادل ۳.۵ سال پیرتر شدن مغز است.

دکتر دیه‌گو ز. کاروالهو، یکی از نویسندگان مطالعه و متخصص مغز و اعصاب در کلینیک مایو آمریکا، در اظهار نظری در این زمینه گفت: «این یافته‌ها به مجموعه رو به رشد شواهدی اضافه می‌کند که نشان می‌دهد خواب تنها برای استراحت نیست؛ بلکه برای مقاومت و سلامت مغز هم مهم است.»

تیم کاروالهو بیش از ۲۷۵۰ بزرگسال آمریکایی سالم ذهنی را به مدت متوسط نزدیک به شش سال پیگیری کردند. شرکت‌کنندگان که ۱۶ درصد آن‌ها دچار بی‌خوابی تشخیص داده شده بودند، تحت آزمایش‌های منظم حافظه و تفکر قرار گرفتند و برخی هم اسکن مغزی شدند.

۲۲ شهریور ۰۴ ، ۱۹:۳۷
Dr.Hamid Haji

دانشمندان در یک گودال زیرآبی دو مایلی در نزدیکی سواحل آرژانتین، مجموعه‌ای حیرت‌انگیز از حیات دریایی را کشف کرده‌اند که شامل گونه‌های جدید از جانوران، خرچنگ‌های صورتی، اختاپوس‌های شفاف با اندام‌های شاخی و ستاره‌های دریایی خندان می‌شود؛ این کشف چشم‌اندازی تازه از تنوع بی‌نظیر زندگی در اعماق دریا ارائه می‌دهد.

دو مایل زیر سطح اقیانوس، در نزدیکی سواحل آرژانتین، گودالی زیرآبی وجود دارد که عمق آن تقریباً دو برابر گرند کنیون است. این گودال و بستر دریایی اطراف آن میزبان موجوداتی هستند که گویی از یک کارناوال بیگانه آمده‌اند؛ از جمله اختاپوس شفاف با اندامی شبیه شاخ، خرچنگ‌های صورتی کم‌رنگ، خرچنگ‌های بزرگ حامل بیش از ۱۰۰ صدف‌چسبان (Barnacle)، و اختاپوس روح مانند که ترکیبی از خنده‌دار و عجیب است.

در ماه‌های جولای و آگوست، دانشمندان حاضر در کشتی تحقیقاتی فالکور (Falkor) وابسته به مؤسسه اقیانوسی اشمیت، این شگفتی‌ها را از طریق ربات زیرآبی مشاهده کردند و گودال مار دل پلاتا را کاوش کردند. در طول سه هفته، تیم تحقیقاتی تصاویر زیادی از گونه‌های عجیب و چشمگیر ثبت کرد که بیش از ۴۰ مورد آن احتمالا گونه‌هایی کاملا ناشناخته باشند.  دنیل لاورتا دانشمند ارشد این پژوهش از موزه علوم طبیعی آرژانتین می‌گوید اعماق دریا، نه تنها از نظر فراوانی بلکه از نظر تنوع گونه‌ها مکانی پر از زندگی است.

۱۵ شهریور ۰۴ ، ۱۲:۱۱
Dr.Hamid Haji

شیرین‌کننده‌های مصنوعی در بسیاری از خوراکی‌ها از نوشابه‌های رژیمی گرفته تا غذاهای مخصوص افراد دیابتی، وجود دارند و خیلی‌ها فکر می‌کنند این مواد جایگزین بی‌خطر شکرند

یک مطالعه تازه در برزیل نشان می‌دهد مصرف روزانه شیرین‌کننده‌های مصنوعی، حتی در حد یک نوشابه رژیمی، با افت سریع‌تر حافظه و عملکرد شناختی همراه است. اثری که در افراد مبتلا به دیابت شدیدتر است و در افراد میانسال، می‌تواند پیامدهای بلندمدت برای سلامتی مغز داشته باشد.

به‌ گزارش سی‌ان‌ان، نتایج این تحقیق که در نشریه مغزواعصاب (Neurology) منتشر شد، نشان می‌دهد شیرین‌کننده‌های مصنوعی رایج در نوشیدنی‌های رژیمی و غذاهای فوق‌فراوری‌شده با افت شناختی مرتبط‌ند. چنانچه به گفته دکتر کلودیا کیمیه سوئموتو، مدیر بانک زیستی مطالعات سالمندی در دانشگاه سائوپائولو، «افرادی که بیشترین مقدار شیرین‌کننده‌های کم‌کالری یا بدون کالری را مصرف کردند، ۶۲ درصد سریع‌تر دچار افت شناختی شدند که معادل ۱.۶ سال پیر شدن مغز است».

برای درک بهتر، کافی است بدانید یک قوطی نوشابه رژیمی حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلی‌گرم آسپارتام دارد. در این تحقیق، افرادی که بیشترین مصرف را داشتند، روزانه به‌طور متوسط ۱۹۱ میلی‌گرم (حدود یک قاشق چایخوری) شیرین‌کننده خوردند، یعنی تقریبا معادل یک نوشابه رژیمی. کسانی که مصرف متوسط داشتند، روزانه ۶۶ میلی‌گرم مصرف کردند و گروه کم‌مصرف فقط ۲۰ میلی‌گرم.

نتیجه اینکه افراد در گروه مصرف متوسط، نسبت به افرادی که کمترین میزان این شیرین‌کننده‌ها را مصرف می‌کردند، ۳۵ درصد سریع‌تر (معادل ۱.۳ سال پیری) دچار افت شناختی شدند. البته سوئموتو تاکید می‌کند که این مطالعه صرفا مشاهده‌ای است و نمی‌توان گفت شیرین‌کننده‌ها علت قطعی افت شناختی‌اند، اما ارتباط آن‌ها با بدتر شدن عملکرد شناختی مغز روشن است.

۱۵ شهریور ۰۴ ، ۱۲:۰۲
Dr.Hamid Haji

شکلی از ویتامین ب۳ – و یک آنتی‌اکسیدان موجود در چای سبز به نام اپی‌گالوکاتچین گالات، به بازسازی یک مولکول کلیدی کمک می‌کند و این مولکول تولید انرژی در سلول‌های مغزی را تامین می‌کند.

پژوهشگران دانشگاه کالیفرنیا یک درمان غیردارویی امیدبخش شناسایی کرده‌اند که می‌تواند سلول‌های مغزی پیر را جوان‌سازی کند و تجمع پروتئین‌های مضر مرتبط با آلزایمر را از بین ببرد.

به‌ نوشته مدیکال‌اکسپرس، این تیم پژوهشی در مقاله‌ای که در نشریه جیروساینس (GeroScience) منتشر شد، گزارش داد که ترکیب دو ماده طبیعی شامل نیکوتینامید (شکلی از ویتامین ب۳) و اپی‌گالوکاتچین گالات (یک آنتی‌اکسیدان موجود در چای سبز)، قادر است سطح گوانوزین تری‌فسفات یا جی‌تی‌پی (GTP)، یک مولکول ضروری برای تولید انرژی در سلول‌های مغزی، را دوباره به میزان طبیعی (مشابه سلول‌های جوان) بازگرداند.

این ترکیب در آزمایش‌های انجام‌شده روی نورون‌های کشت‌شده در آزمایشگاه، کمبودهای سلولی ناشی از پیری را معکوس کرد و توانایی سلول‌های مغزی را برای پاکسازی تجمع پروتئین‌های آمیلوئید آسیب‌زا‌ــ نشانه‌ای بارز از آلزایمر‌ــ بهبود بخشید.

گریگوری بروئر، نویسنده اصلی و استاد مهندسی زیست‌پزشکی، دراین‌باره توضیح داد: «با افزایش سن، سطح انرژی نورون‌ها در مغز کاهش می‌یابد و این موضوع توانایی حذف پروتئین‌های ناخواسته و اجزای آسیب‌دیده را محدود می‌کند. ما دریافتیم که بازگرداندن انرژی به نورون‌ها کمک می‌کند قابلیت حیاتی پاکسازی خود را بازیابند.»

پژوهشگران برای ردیابی لحظه‌‌ای سطح جی‌تی‌پی در نورون‌های گرفته‌شده از موش‌های پیر مبتلا به آلزایمر، از یک حسگر فلورسنت رمزگذاری‌شده ژنتیکی به نام جی‌ول (GEVAL) استفاده کردند و دریافتند که با افزایش سن، سطح جی‌تی‌پی آزاد به‌ویژه در میتوکندری، مرکز تولید انرژی سلول، کاهش می‌یابد که این امر به اختلال در فرایند اتوفاژی (خودخواری سلولی) که طی آن سلول اجزای آسیب‌دیده را حذف می‌کند، منجر می‌شود.

۰۳ شهریور ۰۴ ، ۱۹:۲۲
Dr.Hamid Haji

شکلات تلخ؛ خوراکی کوچکی که اثر بزرگی بر فشار خون دارد

اگر می‌خواهید از فواید قلبی–عروقی شکلات تلخ بهره‌مند شوید، متخصصان توصیه می‌کنند شکلاتی را انتخاب کنید که دست‌کم ۷۰ درصد کاکائو داشته باشد

پزشکان می‌گویند آنچه می‌خوریم یکی از مهم‌ترین ابزارها برای کنترل فشار خون است. پژوهش‌های تازه نشان می‌دهند که یک تکه‌ شکلات تلخ، اگر به‌درستی انتخاب و مصرف شود، نه‌تنها خلق‌وخو را بهبود می‌بخشد، که فشار خون را هم متعادل می‌کند. 

وبسایت پریونشن می‌نویسد که این اثر به لطف آنتی‌اکسیدان‌های کاکائو است که به آرامش رگ‌ها و تقویت گردش خون کمک می‌کنند.

اما واقعا شکلات تلخ چه می‌کند؟ فلاونوئیدهای موجود در کاکائو ترکیبات گیاهی نیرومندی‌اند که تولید اکسید نیتریک را در بدن افزایش می‌دهند. این ماده رگ‌های خونی را گشاد و جریان خون را تسهیل می‌‌‌کند و درنتیجه فشار خون کاهش می‌یابد. پژوهش‌های مختلف نشان می‌دهند که رژیم‌های سرشار از فلاونوئید کاهشی هرچند ملایم اما موثر در فشار خون بالا (فشار سیستولیک) و فشار خون پایین (فشار دیاستولیک) ایجاد می‌کنند. حتی پژوهشی محدود نشان می‌دهد که مصرف شکلات تلخ بالا رفتن ناگهانی فشار خون در شرایط استرس را تا ۸۵ درصد مهار می‌کند.

با این همه، شکلات تلخ معجزه نمی‌کند و مصرف بیش از حد آن نتیجه‌ معکوس دارد. هر تکه شکلات، هرچقدر هم باکیفیت، همچنان حاوی کالری، چربی و اندکی شکر است. اگر زیاده‌روی کنید اثر مفیدش از بین می‌رود. از سوی دیگر، برخی افراد به کافئین و تئوبرومین موجود در کاکائو حساسیت دارند. این ترکیبات ممکن است باعث تپش قلب شوند، خواب را مختل و علائم رفلاکس معده را تشدید کنند.

۰۳ شهریور ۰۴ ، ۱۹:۱۰
Dr.Hamid Haji