ارتباط نوشیدنیهای قندی با میلیونها مورد جدید دیابت و بیماری قلبی
نوشیدنیهای قندی عامل اصلی مشکلات مزمن سلامتی هستند. مطالعه جدید دانشگاه تافتس در بوستون نشان میدهد که تقریباً یک مورد از هر ۱۰ مورد جدید دیابت نوع ۲ و یک مورد از هر ۳۰ مورد جدید بیماری قلبی عروقی با نوشیدنیهای قندی ارتباط دارند.
براساس تحقیقات جدید، کشورهای درحالتوسعه بیشترین بار بحران سلامتی ناشی از نوشیدنیهای قندی را به دوش میکشند.
محققان در این مطالعه که روز دوشنبه در مجله پزشکی نیچر منتشر شد، تحلیل جامعی در رابطه با بار جهانی نوشیدنیهای قندی حاوی شکر انجام دادند. محققان دادههای مربوط به مصرف نوشیدنیهای قندی را از نظرسنجیهای مرتبط با رژیم غذایی ۲.۹ میلیون نفر از ۱۱۸ کشور، که تقریباً نمونه ۹۰ درصد از جمعیت جهان بودند، ارزیابی کردند.
آنها دریافتند که نوشیدنیهای قندی از سال ۱۹۹۰ تا ۲۰۲۰ عامل ۵ درصد از موارد مرگومیر ناشی از دیابت نوع ۲ و ۲ درصد از موارد مرگومیر ناشی از بیماریهای قلبی عروقی بودهاند.
نسبت موارد ابتلا به دیابت نوع ۲ بر اثر مصرف نوشیدنیهای قندی در سطح جهان ۱.۳ درصد افزایش داشته است.
لورا لارا-کاستر، نویسنده مسئول مطالعه و پژوهشگر فوقدکتری مؤسسه سنجش و ارزیابی سلامت در دانشگاه واشینگتن، به اپک تایمز گفت: «بار ناشی از دیابت نوع ۲ از سال ۱۹۹۰ تا ۲۰۲۰ در سطح جهان افزایش یافت، اما بار بیماریهای قلبی عروقی ثابت مانده است.»
او گفت: «اگر فوراً با راهبردهای کاهش مصرف نوشیدنیهای قندی دست به کار نشویم، شاهد افزایش بیرویه مشکلات قلبی و متابولیک خواهیم بود.»
بار جهانی بیماریهای مرتبط با مصرف نوشیدنیهای قندی
این مطالعه میزان مصرف نوشیدنیهای قندی حاوی شکر را براساس ۴۵۰ نظرسنجی مورد ارزیابی قرار داد.
محققان دریافتند که مصرف نوشیدنیهای قندی از سال ۱۹۹۰ تا ۲۰۲۰ با حدود ۱۲.۵ میلیون سال زندگی ناسالم بر اثر بیماری ارتباط داشته است. از این بین، ۵ میلیون سال با دیابت نوع ۲ و ۷.۶ میلیون سال با بیماریهای قلبی عروقی مرتبط بودهاند.
کشورهای آمریکای لاتین و حوزه دریای کارائیب بیشترین آسیب را متحمل شدهاند و بیشترین نسبت دیابت نوع ۲ و بیماری قلبی را در رابطه با مصرف نوشیدنیهای قندی دارند. کشورهای جنوب شرق و شرق آسیا کمتر تحت تأثیر قرار گرفتهاند.
آمریکای لاتین بیشترین موارد ابتلا به دیابت نوع ۲ به دلیل مصرف نوشیدنیهای قندی را داشت، اما کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا بیشترین موارد ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را داشتند.
مصرف نوشابههای قندی در ایران بهطور قابلتوجهی بالاتر از میانگین جهانی است. بر اساس آمارهای موجود، هر ایرانی بهطور متوسط سالانه حدود ۴۰ تا ۴۲ لیتر نوشابه مصرف میکند، که این میزان تقریباً چهار برابر میانگین جهانی است.
در دو دهه اخیر، مصرف نوشابههای گازدار در کشور نزدیک به ۱۵ درصد افزایش یافته است، در حالی که مصرف شیر و لبنیات تنها حدود یک دهم درصد رشد داشته است.
براساس تعریف نویسندگان، نوشیدنیهای قندی به نوشیدنیهای حاوی قند افزوده و دستکم ۵۰ کالری گفته میشود. برای نمونه میتوان به نوشیدنیهای غیرالکلی، نوشیدنیهای میوهای، نوشیدنیهای انرژیزا و لیموناد اشاره کرد.
نوشیدنیهای حاوی ۱۰۰ درصد آبمیوه یا سبزیجات، شیر عسلی و نوشیدنیهای فاقد کالری و حاوی قند مصنوعی جزو نوشیدنیهای قندی محسوب نمیشوند.
نوشیدنیهای قندی به دلایل مختلف از جمله افزایش قند خون و افزایش انباشت چربی، تبعات بدی برای سلامتی دارند.
مصرف نوشیدنیهای قندی باعث افزایش سریع سطح قند خون میشود و بدن را مجبور میکند که برای بازگشت به حالت اولیه به زحمت بیفتد. افزایش مداوم قند خون به مرور زمان باعث میشود که بدن نتواند با افزایش قند کنار بیاید که موجب افزایش مزمن قند خون میشود؛ عاملی کلیدی که به شیوع دیابت نوع ۲ دامن میزند.
فروکتوز موجود در قند معمولی و شیره سرشار از فروکتوزِ ذرت، که زمانی از آنها برای شیرین کردن نوشیدنیها استفاده میشد، باعث میشود که کبد چربی مازاد تولید کند. این چربی ممکن است در کبد و عروق رسوب کند و باعث کبد چرب و بیماریهای قلبی عروقی شود.
نوشیدنیهای قندی ممکن است جایگزین خوراکیهای سالمتر شوند و شما را از ترکیبات مغذی ضروری محروم کنند. این امر میتواند باعث سوء تغذیه، افزایش وزن و التهاب شود.