پرسیس مگ Persis mag

مجله اینترنتی حوزه زیست شناسی

پرسیس مگ Persis mag

مجله اینترنتی حوزه زیست شناسی

پرسیس مگ Persis mag

در صورت استفاده از برنامه‌های تغییر دهنده آی پی، ممکن است در اجرای وبسایت اختلال ایجاد شود. جهت مطالعه کامل نوشته‌ها، بروی روی "ادامه مطلب" کلیک نمایید.

نویسندگان

۲۳۶ مطلب توسط « Dr.Hamid Haji» ثبت شده است

مغز حین خواب عمیق، سموم و سلول‌های مرده را از بین می‌برد و در عین حال بدن را برای روز بعد ترمیم و بازسازی می‌کند

یک مطالعه جدید نشان داد که کافی نبودن دو مرحله خواب عمیق، یعنی مرحله خواب موج آهسته و خواب حرکت سریع چشم (REM)، ممکن است به تسریع فرسایش بخش‌هایی از مغز که با بیماری آلزایمر مرتبطند، منجر شود.

به گفته گاوون چو، پژوهشگر فوق دکترا در رشته پزشکی داخلی دانشکده پزشکی ییل، کمبود خواب در مراحل موج آهسته و REM به کوچک‌ شدن بخش‌هایی از مغز می‌انجامد که به‌عنوان شاخص‌های اولیه فرسایش شناختی و بیماری آلزایمر شناخته می‌شوند.

به گزارش سی‌ان‌ان، چو گفت: «ما متوجه شدیم در افرادی که در مراحل موج آهسته و REM خواب کافی ندارند، حجم بخشی از مغز به نام منطقه پاریتال تحتانی کوچک‌تر شده است. این بخش از مغز اطلاعات حسی از جمله اطلاعات بینایی و فضایی را پردازش می‌کند، بنابراین منطقی است که در مراحل اولیه بیماری، بروز علائم تخریب عصبی در این ناحیه شروع شود.»

۱۴ فروردين ۰۴ ، ۱۹:۲۶
Dr.Hamid Haji

پژوهشگران در دانشگاه کالیفرنیا می گویند به پیشرفت بزرگی در تبدیل سیگنال های سلول های مغز به کلمه دست یافته اند

آنها می‌گویند با استفاده از فناوری‌ای که با هوش مصنوعی تقویت شده اکنون تقریبا همزمان با فکر کردن به یک کلمه می‌توان آن را کلمه را شنید.

برای این کار آنها یک صفحه کوچک حاوی ۲۵۳ الکترود را در قشر مغز زنی کار گذاشتند که پس از سکته مغزی در ۲۰ سال پیش قادر به صحبت کردن نبود.

این الکترودها به دستگاهی موسوم به رابط مغز-کامپیوتر متصل بودند و محققان با استفاده از الگوریتمی که هوش مصنوعی تولید کرده بود آن را تقویت کردند.

این فناوری قبلا وجود داشت اما باید جمله کامل در ذهن فرد شکل می گرفت تا سیگنال‌های عصبی تبدیل به کلمات شود اما در این کارآزمایی توانستند تقریبا با فکر هر کلمه‌ای که در ذهن این زن شکل می گرفت، آن را با دستگاهی که کلمات را به صدا تبدیل می کرد می‌شد بشنوند.

پیش از این ۲۰ ثانیه طول می کشید جمله ای که این زن به آن فکر می کرد بر صفحه یک نمایشگر ظاهر شود.

دانشمندان می گویند این فناوری هنوز نیاز به بهینه‌سازی و ارتقا دارد.

Source

 

 

۱۴ فروردين ۰۴ ، ۱۳:۲۱
Dr.Hamid Haji

پژوهشگران گونه‌ای عجیب و منقرض‌شده از یک زنبور انگلی را یافته‌اند که می‌گویند ۹۹ میلیون سال پیش در صمغ یک درخت در شمال میانمار به دام افتاده و به همان شکل حفظ شده است.

این گونه تازه کشف‌شده «سیرنوبتیلوس کاریبدیس» (Sirenobethylus charybdis) نام‌گذاری شده است. کاریبدیس نام هیولایی دریایی در اسطوره‌های یونان بود که گرداب‌هایی ویرانگر در آب ایجاد می‌کرد.

این زنبور شکمی پوشیده از زائده‌هایی شبیه به برگ‌های بسته‌شونده گیاه ونوس مگس‌خوار دارد که دانشمندان می‌گویند احتمالاً از آن‌ها برای به دام انداختن طعمه‌اش استفاده می‌کرده است.

پروفسور لارس ویلهِلمسن، از موزه تاریخ طبیعی دانمارک و یکی از نویسندگان مطالعه، درباره این زنبور گفت: «شکم این زنبور شبیه به یک تله خرسی کوچک است که به انتهای بدنش چسبیده، با بالک‌هایی پوشیده از موهای نازک و شبیه به دندان.»

۱۴ فروردين ۰۴ ، ۱۳:۱۶
Dr.Hamid Haji

تحقیقی که بطور مشترک توسط پژوهشگران دانشگاه اکستر و دانشگاه وین انجام شد، نشان داد که تماشای طبیعت می‌تواند به افراد کمک کند تا درد کمتری را احساس کنند.

مطالعه تصویربرداری عصبی که توسط این تیم پژوهشگران انجام شد، نشان داد افرادی که به صحنه‌هایی از طبیعت نگاه می‌کنند درد کمتری نسبت به افرادی تجربه می‌کنند که تماشاگر صحنه‌هایی از یک شهر یا دفتر محل کارشان هستند.

در چهارچوب این تحقیق، به ۴۹ نفر برای شبیه‌سازی درد، یک شوک الکتریکی جزئی داده شد و همزمان نیز فیلم‌های مختلفی برایشان به نمایش گذاشته شد.

شرکت‌کنندگان در حین تماشای ویدیوهای صحنه‌های طبیعت، درد کمتری را گزارش کردند و اسکن‌ها به دست آمده از مسیر یک اسکنر تصویربرداری تشدید مغناطیسی کاربردی (fMRI) نیز تغییراتی را در مغز در بخش پاسخ‌های مرتبط با درد نشان داد.

نتایج این تحقیق در مجله Nature Communications منتشر شده است.

۱۴ فروردين ۰۴ ، ۱۳:۱۰
Dr.Hamid Haji

مرکز ملی بهداشت و سلامت ایالات متحده مقدار ویتامین آ لازم روزانه را به صورت معادل‌های فعالیت رتینول یا «آر‌اِی‌ئی» (RAE) تعیین می‌کند تا انواع مختلف ویتامین آ، که بدن آن‌ها را به رتینول تبدیل می‌کند، در نظر گرفته شوند.

(«آر‌اِی‌ئی» واحدی است که میزان فعالیت ویتامین آ را در بدن اندازه‌گیری می‌کند، چراکه اشکال مختلف ویتامین آ (مانند رتینول، بتاکاروتن و سایر کاروتنوئیدها) فعالیت‌های متفاوتی در بدن دارند.)

توصیه‌ها بسته به سن و جنسیت متفاوت است، اما معمولا پیشنهاد می‌شود که کودکان زیر ۱۳ سال بین ۳۰۰ تا ۶۰۰ میکروگرم آر‌اِی‌ئی دریافت کنند و افراد بالای ۱۴ سال۷۰۰ تا ۹۰۰ میکروگرم آر‌اِی‌ئی.

۲۷ اسفند ۰۳ ، ۲۲:۰۱
Dr.Hamid Haji

محققان در بررسی ۲۸ مطالعه شامل حدود ۳.۲ میلیون زن به این نتیجه رسیدند، زنانی که حداقل با یک بیماری خاص زنان مواجه بودند، ۲۸ درصد بیشتر در خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی یا سکته مغزی قرار داشتند

نتایج یک مطالعه‌ جدید نشان می‌دهد زنانی که با بیماری‌های رایج زنانه مانند خونریزی‌های شدید یا نامنظم در دوران قاعدگی‌ دست‌و‌پنجه نرم می‌کنند، ممکن است بیشتر از زنانی که چنین مشکلاتی ندارند، برای ابتلا به بیماری‌های قلبی‌عروقی و مشکلاتی که بر جریان خون به مغز تاثیر می‌گذارند، مانند سکته مغزی، در معرض خطر باشند.

نیویورک‌پست به نقل از متیو لئوناردی، نویسنده ارشد مطالعه و استادیار دانشگاه مک‌مستر اونتاریو کانادا، می‌نویسد: «ما روزبه‌روز بیشتر متوجه می‌شویم که مشکلات خاص زنان چگونه بر کیفیت زندگی آنان تاثیر می‌گذارند. حالا درک ما به این سمت می‌رود که داشتن این مشکلات ممکن است نشان‌دهنده خطر بالاتر ابتلا به بیماری‌های قلبی‌عروقی و مغزی در آینده باشد.»

محققان در بررسی ۲۸ مطالعه شامل حدود ۳.۲ میلیون زن به این نتیجه رسیدند، زنانی که حداقل با یک بیماری خاص زنان مواجه بودند، ۲۸ درصد بیشتر در خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی یا سکته مغزی قرار داشتند. به طور خاص‌تر، خطر ابتلا به بیماری قلبی ایسکمیک‌ــ وضعیتی که در آن قلب به دلیل کاهش جریان خون از اکسیژن محروم می‌شود‌ــ ۴۱ درصد بالاتر و خطر ابتلا به بیماری‌های مغزی‌عروقی نیز ۳۳ درصد بیشتر بود. محققان اشاره کردند که خطر افزایش‌یافته به‌ویژه در زنانی که بیماری اندومتریوز یا سندروم تخمدان پلی‌کیستیک داشتند، بیشتر دیده می‌شد.

۲۷ اسفند ۰۳ ، ۲۱:۵۱
Dr.Hamid Haji

پژوهشگران تاکنون قادر به مشاهده پروتئین عامل بروز پارکینسون زودهنگام نبودند و نمی‌دانستند چگونه به میتوکندری متصل و فعال می‌شود.

پژوهشگران استرالیایی با حل معمایی که دهه‌ها دانشمندان را به چالش کشیده بود، موفق به کشف بزرگی در مبارزه با بیماری پارکینسون شدند.

به گزارش ناین نیوز، دانشمندان موسسه پژوهشی پزشکی والتر و الیزا هال (WEHI) برای نخستین بار توانسته‌اند یک پروتئین کلیدی مرتبط با این بیماری را مستقیم مشاهده و مشخص کنند چه شکلی دارد.

این پروتئین که پینک‌۱ (PINK1) نام دارد، با تشخیص میتوکندری‌های آسیب‌دیده و علامت‌گذاری برای حذف آن‌ها، به بقای سلولی کمک می‌کند. اما هنگامی که این پروتئین در بیماران دچار جهش شود، میتوکندری‌های معیوب در سلول‌ها انباشته می‌شوند.

۲۷ اسفند ۰۳ ، ۲۱:۳۷
Dr.Hamid Haji

متخصصان مغز و اعصاب در یک کلینیک حافظه در چین در سال ۲۰۲۳ میلادی تشخیص دادند که یک جوان ۱۹ ساله به بیماری آلزایمر مبتلا شده است؛ او اکنون جوان‌ترین فرد مبتلا به این بیماری در جهان است.

کاهش حافظه در این پسر جوان از حدود ۱۷ سالگی شروع شده و این مشکل با گذشت زمان بدتر شده بود.

تصویربرداری از مغز او نیز کوچک شدن هیپوکامپ را نشان داد؛ بخشی از دستگاه لیمبیک مغز که محل ایجاد حافظه است.

بیماری آلزایمر اغلب به عنوان یک بیماری ویژه افراد مسن در نظر گرفته می‌شود و افراد کمتر از ۶۵ سالی که به این بیماری مبتلا می‌شوند، حدود ۱۰ درصد از کل تشخیص‌ها را تشکیل می‌دهند.

دلیل ابتلای افراد زیر ۳۰ سال به این بیماری عمدتا با جهش‌های ژنی پاتولوژیک توضیح داده می‌شود و آنها را در دسته بیماری آلزایمر خانوادگی (FAD) قرار می‌دهد.

هر چه زمان تشخیص این بیماری در یک فرد زودتر باشد و به عبارت دیگر هرچه بیمار جوانتر باشد، احتمال اینکه او در نتیجه به ارث بردن یک ژن معیوب دچار این بیماری شده باشد، بیشتر می‌شود.

با این حال، محققان دانشگاه پزشکی کپیتال در پکن هنوز نتوانستند هیچ یک از جهش‌های معمولی را که عامل ابتلای زودهنگام یک فرد به آلزایمر و از دست دادن حافظه می‌شود، یا هیچ ژن مشکوک دیگری را هنگام انجام جستجوی ژنومی، در این بیمار جوان بیابند.

۱۷ اسفند ۰۳ ، ۱۵:۵۹
Dr.Hamid Haji

تحقیقات جدید نشان می‌دهند که خطر یک بیماری نادر چشمی که «سکته چشمی» نامیده می‌شود، در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ که سماگلوتاید مصرف می‌کنند، افزایش بالقوه- اگرچه متوسط-  داشته است. سماگلوتاید برای کاهش وزن نیز تجویز می‌شود.

نویسندگان مطالعه گفتند: «با توجه به این‌که اطلاعی از سازوکار این ارتباط نداریم، از پزشکان می‌خواهیم که مسئله افزایش خطر این بیماری نادر اما کورکننده را در برابر مزایای درمانی مختلف سماگلوتاید سبک و سنگین کنند.»

از دست رفتن ناگهانی بینایی

این بیماری که نوروپاتی بینایی ایسکمیک قدامی غیرشریانی نامیده می‌شود، زمانی رخ می‌دهد که جریان خون عصب بینایی مسدود شده و عملاً باعث از دست رفتن ناگهانی بینایی می‌شود. از این‌رو، به این بیماری «سکته چشمی» می‌گویند.

دکتر جوزف اف. ریزو و دکتر خیمنا تاتیانا هثوی در یادداشتی در ضمیمه مطالعه مجله چشم‌پزشکی جاما نوشتند: «این بیماری نادر است اما همچنان شایع‌ترین علت نابینایی در بزرگسالان بالای ۵۰ سال است و سالانه ۱۰ نفر از هر ۱۰۰ هزار نفر به آن مبتلا می‌شوند.»

با توجه به محبوبیت داروهای سماگلوتاید، بسیاری از محققان درحال بررسی اثرات طولانی‌مدت این دارو هستند.

۰۶ اسفند ۰۳ ، ۱۴:۱۳
Dr.Hamid Haji

اغلب و به‌ویژه هنگام ناهار در محل کار غذای خود را در همان ظرف پلاستیکی که در آن نگهداری شده، داخل مایکروویو می‌گذاریم تا گرم شود، اما این کار برای سلامتی ما بسیار خطرناک است.

به گفته دکتر شانا سوان، اپیدمیولوژیست برجسته و استاد دانشکده پزشکی مونت سینای در نیویورک، این عادت یک تهدید جدی برای سلامتی محسوب می‌شود. او در پادکست علمی تحت عنوان «هابرمن لب/ Huberman Lab» که توسط اندرو هابِرمن، نوروساینتیست یا همان عصب‌شناس اداره می‌شود، به صراحت هشدار داد که «هرگز و هرگز پلاستیک را در مایکروویو قرار ندهید»، حتی اگر روی آن نوشته شده باشد که «برای مایکروویو مناسب است»

مایکروویو

از ظروف شیشه‌ای یا سرامیکی استفاده کنید

اما مشکل چیست؟ دکتر سوان توضیح می‌دهد که بی پی‌ای (BPA)، فتالات‌ها و سایر مواد شیمیایی پلاستیک‌ساز که در ظروف پلاستیکی غذا وجود دارند، به‌طور شیمیایی به پلاستیک متصل نیستند. این بدان معناست که در اثر گرما می‌توانند آزاد شده و وارد غذا شوند.

هنگامی که پلاستیک در معرض دمای بالا قرار می‌گیرد، این ترکیبات تجزیه شده و مستقیما غذا را آلوده می‌کنند و در نتیجه خطرات سلامتی را افزایش می‌دهند.

۰۶ اسفند ۰۳ ، ۱۳:۵۵
Dr.Hamid Haji

با وجود اینکه درباره افسردگی بارها شنیده‌ایم، افکار عمومی ممکن است اطلاعات زیادی درباره ابعاد این بیماری نداشته باشد. از همین رو برخی از مبتلایان به دنبال درمان نمی‌روند و همین مسئله افسردگی را به یکی از شایع‌ترین بیماری‌ها در جهان تبدیل کرده است. براوردها نشان می‌دهند که حدود ۳۰۰ میلیون نفر در سراسر جهان با سطوحی از افسردگی زندگی می‌کنند. بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، تعداد مبتلایان بین سال‌های ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۵ بیش از ۱۸ درصد افزایش یافته است.

وین دروتس، متخصص و معاون رئیس و رهبر حوزه بیماری‌های اختلالات خلقی در شرکت‌های دارویی جانسون ‌اند جانسون، می‌گوید: «افسردگی با ترکیبی از علائم مشخص می‌شود که عبارت‌اند از بی‌حوصلگی، از دست دادن حس مثبت‌اندیشی، احساس گناه یا بی‌ارزشی، اختلالات خواب، خستگی، کمبود انرژی، تغییرات در اشتها، از دست دادن علاقه به فعالیت‌هایی که قبلا لذت‌بخش بودند و افکار مرگ یا خودکشی.»

علت دقیق افسردگی ناشناخته است، با این‌ حال سابقه خانوادگی، فقدان تعادل شیمیایی در مغز، رویدادهای استرس‌زا مانند از دست دادن یکی از عزیزان و برخی داروها یا بیماری‌ها می‌توانند احتمال ابتلا به افسردگی را افزایش دهند.

جانسون اند جانسون در گزارشی، به هفت حقیقت در مورد بیماری افسردگی اشاره می‌کند:

سوابق خانوادگی و ژنتیک نقش مهمی ایفا می‌کنند

​​آیا کسی در خانواده‌ شما افسردگی دارد؟ این سوال مهمی است که باید از خود بپرسید.

به گفته متخصصان احتمال ابتلا به افسردگی در زنان حدود ۲۰ درصد و برای مردان حدود ۱۲ درصد است. با این حال، اگر کسی سابقه خانوادگی افسردگی بالینی داشته باشد، این احتمال افزایش می‌یابد. برای مثال اگر یک مرد مادر یا پدری داشته باشد که افسردگی دارد، آن ۱۲ درصد ممکن است به ۳۰ درصد افزایش یابد و اگر سابقه خانوادگی اختلال دوقطبی وجود داشته باشد، این احتمال حتی بیشتر می‌شود و به حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد هم می‌رسد.

ژن‌ها هم عامل مهم دیگری در افسردگی به شمار می‌روند. هرچند مشخص کردن اینکه دقیقا کدام ژن‌ها بر خطر ابتلا به افسردگی تاثیر می‌گذارند و این کار را چگونه انجام می‌دهند، برای محققان چالش‌برانگیز بوده است. دکتر دروتس توضیح می‌دهد: «به نظر می‌رسد برخی جهش‌های ژنتیکی آسیب‌پذیری در برابر افسردگی را افزایش می‌دهند، در حالی که برخی دیگر مقاومت را تقویت می‌کنند. احتمالا ترکیبی پیچیده از این جهش‌های ژنتیکی همراه با عوامل محیطی است که تعیین می‌کند آیا یک فرد به این بیماری مبتلا خواهد شد یا نه.»

۰۶ اسفند ۰۳ ، ۱۳:۴۳
Dr.Hamid Haji

بسیاری از انسان‌ها پس از آنکه چند دهه از عمرشان می‌گذرد به این نتیجه می‌رسند که هر چه سن‌شان بیشتر می‌شود گذر زمان سریع‌تر می‌شود.

به عنوان مثال نتیجه تحقیق از ۹۱۸ نفر در جریان یک مطالعه در آمریکا نشان داده است که ۷۷ درصد شرکت‌کنندگان با این گزاره که «کریسمس هر سال زودتر از سال قبل فرا می‌رسد» موافق بوده‌اند.

این در حالی است که تنها ۱۴ درصد با این گزاره مخالف بودند.

از سوی دیگر این امر بسیار عادی است که افراد در دوران کودکی خود گذر زمان را کُند گزارش کنند.

اما دلیل تفاوتی که در ادراک ما از گذر زمان وجود دارد چه می‌تواند باشد؟ دانشمندان این امر را به چند صورت توضیح می‌دهند.

تئوری نسبیت (یا تاثیر نسبت)

یکی از رایج‌ترین توضیح‌هایی که برای تفاوت در ادراک ما از زمان با گذر عمر ارائه می‌شود نگاه نسبیتی به آن است. به این معنی که برای یک کودک ۱۰ ساله مدت دو سال از زندگی‌اش برابر با یک پنجم کل زندگی و خاطراتی است که در ذهنش ثبت شده است.

این در حالی است که همین مدت دو ساله برای فردی که ۵۰ سال دارد تبدیل به یک بیست و پنجم کل عمر و خاطراتی می‌شود که در ذهنش ثبت شده است. طبیعی است که مدت دو سال وقتی تنها یک پنجم زندگی است طولانی‌تر به نظر برسد تا وقتی که یک بیست و پنجم زندگی را تشکیل می‌دهد.

به عبارت دیگر هر سالی که به عمر انسان اضافه می‌شود نسبت کمتری از کل عمر او را تشکیل خواهد داد.

۲۸ بهمن ۰۳ ، ۲۰:۰۸
Dr.Hamid Haji

سازمان جهانی بهداشت اخیرا با انتشار دستورالعملی جدید بر ضرورت کاهش مصرف سدیم تاکید کرد و نسبت به خطرات مصرف بیش از حد نمک هشدار داده است. اما چه موادی خوراکی می‌توانند جای نمک را در رژیم غذایی بگیرند؟

مصرف بیش از حد نمک می‌تواند پیامدهای جدی برای سلامت داشته باشد. سدیم بالا فشار خون، بیماری‌ قلبی، سکته مغزی و مشکلات کلیوی را افزایش می‌دهد. همچنین، میزان زیاد نمک می‌تواند به از بین رفتن کلسیم در بدن منجر شود که این امر سلامت استخوان‌ها را به خطر می‌اندازد.

سازمان بهداشت جهانی (WHO) توصیه می‌کند که میزان مصرف سدیم نباید از ۲ گرم در روز فراتر رود. مصرف بیش از حد این ماده می‌تواند خطر بیماری‌های قلبی، فشار خون بالا، سکته مغزی، کاهش بینایی و پوکی استخوان را افزایش دهد.

این سازمان اخیرا دستورالعمل‌هایی برای استفاده از جایگزین‌های کم‌سدیم نمک منتشر کرده و بر لزوم اقدام فوری برای کاهش مصرف سدیم در سراسر جهان تاکید کرده است.

۲۸ بهمن ۰۳ ، ۱۹:۵۵
Dr.Hamid Haji

ویتامین ب به دلیل انواع مختلفی که دارد ممکن است برای عموم گیج‌کننده به نظر برسد. هشت مورد ویتامین ب وجود دارد که بعضی‌هایشان بسیار معروف هستند و بعضی دیگر کمتر مورد توجه قرار گرفته‌اند.

هر کدام از ویتامین‌ها برای بدن خواص مفید و متفاوتی دارند. ویتامین ب با گونه‌های متعدد خود که شامل ب۱، ب۲، ب۳، ب۵، ب۶، ب۷، ب۹ و ب۱۲ می‌شود از جمله این ویتامین‌ها است.

ب۱۲ (کوبالامین) معمولاً ویتامینی است که بیش از همه توجه‌ها را به خود جلب می‌کند چرا که وجودش برای تشکیل گلبول‌های قرمز خون، دی‌ان‌ای، انرژی، عملکرد مغز و سایر بافت‌های عصبی حیاتی است. اما ب۳ یا «نیاسین» تا حدی گمنام‌تر باقی مانده است.

نیاسین در واقع یک مولکول کلیدی است که به انواع عملکردهای بدن کمک می‌کند و به ویژه برای پوست مفید است.

نیاسین برای بدن چه می‌کند؟

این ویتامین کمتر آشنا، در صدها واکنش شیمیایی در بدن ما که به سوخت و ساز و متابولیسم انرژی ربط دارند دخالت دارد.

نیاسین دارای فواید متعددی برای سلامتی ما است. این ویتامین کلسترول «بد» (از جمله ال‌دی‌ال و تری گلیسیرید) را در بدن کاهش می‌دهد، در حالی که میزان کلسترول «خوب» از جمله اچ‌دی‌ال را بالا می‌برد.

۲۴ بهمن ۰۳ ، ۱۸:۰۰
Dr.Hamid Haji

ویتامین «د» در بدن انسان با عملکردهای متعددی از جمله استخوان‌سازی، تنظیم رشد سلولی و تقویت باروری و تقویت عملکردهای ایمنی و عصبی-عضلانی مرتبط است.

ویتامین «د» اولین بار در قرن بیستم شناخته شد و اکنون نیز به عنوان یک «پروهورمون» (یک مکمل قوی و موثر برای کاهش چربی و افزایش توده عضلانی) دسته‌بندی شده است.

ویتامین «د» انواع مختلفی دارد؛ از جمله سکوستروئیدهای محلول در چربی و انواع ویتامین D1 تا D5. در انسان، ویتامین D2 (ارگوکلسیفرول) و ویتامین D3 (کوله کلسیفرول) برای عملکردهای بیولوژیکی مهم هستند.

ویتامین «د» بیشتر در زمان تابش نور خورشید توسط پوست جذب می‌شود و برخی دیگر از این ویتامین‌ها به ویژه ویتامین D2 و D3 نیز از منابع غذایی گرفته می‌شوند.

هنگامی که پوست انسان در معرض نور خورشید قرار می‌گیرد، ترکیب شیمیایی «7-دهیدروکلسترول» به D3 تبدیل می‌شود. این ترکیب شیمیایی در کبد نیز به «25-هیدروکسی ویتامینD» تبدیل می‌شود که با نام کلسیدیول یا کلسیفدیول نیز شناخته شده است.

شکل فعال ویتامین D3 که با نام «کلسیتریول» شناخته شده نیز در کلیه سنتز می‌شود.

ویتامین «د» همچنین در بدن متابولیسم کلسیم-فسفات را تنظیم می‌کند و سطح کلسیم را از راه‌های مختلف افزایش می‌دهد.(مثلا با تحریک جذب کلسیم در روده یا بازجذب آن در لوله‌های کلیوی)

ویتامین «د» و هورمون پاراتیروئید (PTH) در تنظیم کلسیم و تشکیل استخوان نقش دارند. ویتامین «د» باعث افزایش جذب کلسیم از روده کوچک، مهار PTH و کاهش دفع کلسیم در کلیه ها نیز می‌شود. این کار باعث افزایش غلظت کلسیم در خون و درنهایت باعث تشکیل، رشد و محافظت از استخوان‌ها می‌شود.

۲۴ بهمن ۰۳ ، ۱۷:۳۳
Dr.Hamid Haji

انسان‌ هنوز از تکامل باز نایستاده‌ است؛ ما همچنان به تطبیق با جهان اطراف خود ادامه می‌دهیم و شواهدی از این سازگاری‌ها در بدن‌ ما ثبت شده است.

ما می‌دانیم که برخی از محیط‌ها می‌توانند ما را بیمار کنند. کوهنوردان اغلب دچار بیماری ارتفاع می‌شوند؛ واکنشی طبیعی از بدن انسان به کاهش قابل توجه فشار اتمسفر که به معنای جذب اکسیژن کمتر در هر دم است.

با این حال شاهد آن هستیم که جوامع انسانی در ارتفاعات بالای فلات تبت، جایی که سطح اکسیژن در هوای تنفسی به طور قابل توجهی پایین‌تر از ارتفاعات پایین‌تر است، به خوبی و بدون هیچ مشکلی زندگی می‌کنند.

بدن ساکنان ارتفاعات تبت در بیش از ۱۰۰ هزار سالی که این مکان به عنوان یک منطقه مسکونی شناخته می‌شود، به گونه‌ای با محیط سازگار شده که به آنها امکان می‌دهد از هوایی که برای اکثر انسان‌ها مشکلاتی از نوع کمبود اکسیژن در بافت‌های بدن (شرایطی به نام هیپوکسی) ایجاد می‌کند، نهایت استفاده را ببرند. این تطبیق‌ها نشان‌دهنده تکامل مداوم انسان‌ها در پاسخ به شرایط محیطی است.

سینتیا بیل، مردم شناس شاغل در دانشگاه کیس وسترن رزرو ایالات متحده دراین خصوص می‌گوید: «سازگاری با هیپوکسی در ارتفاعات بالا موضوعی جذاب است زیرا حکایت از فشار شدیدی به بدن دارد که به طور یکسان توسط همه در یک ارتفاع معین تجربه می‌شود و قابل اندازه‌گیری است.»

این پژوهشگر و متخصص مردم شناسی می‌افزاید: «این یک نمونه‌ی جالب از چگونگی و چرایی تنوع زیستی بسیار زیاد گونه‌ی ما است.» 

۲۴ بهمن ۰۳ ، ۱۷:۲۳
Dr.Hamid Haji

گاه از حیوانات رفتارهایی دیده می‌ شود که یادآور رفتارهای انسان‌های عاشق است؛ رفتارهایی مانند وفاداری، دلبستگی و احساسات عمیق. اما آیا واقعاً می‌توان در مورد احساسات عاشقانه در حیوانات صحبت کرد یا این‌ها فقط غرایزی برای بقا هستند؟

این موضوعی بوده که دانشمندان برای مدتی طولانی درباره آن تحقیق کردند و درنهایت نیز به این نتیجه رسیدند که حیوانات خالی از احساسات نیستند.

جسیکا سرا، اخلاق‌شناس و نویسنده کتاب «The Beast Within Us» در این باره می‌گوید: «اگرچه توصیف تجربیات ذهنی حیوانات همیشه پیچیده است، اما به نظر من پیوند وابستگی که آنها احساس می‌کنند می‌تواند آنقدر قوی باشد که بتوانیم از عشق صحبت کنیم.»

در این باره شواهد ملموسی وجود دارد. مثلا فیل‌ها برای جفت مردۀ خود سوگواری می‌کنند، زوج دلفین‌ها اتحادهای اجتماعی پایداری ایجاد می‌کنند و برخی از پرندگان دارای جفت‌هایی وفادار و مادام العمر هستند. این رفتارها حاکی از یک وابستگی عمیق و بسیار فراتر از بقای ساده است. اما آیا واقعاً می‌توانیم از عشق صحبت کنیم؟

«دل شکستگی» گورخرماهی

در سال ۲۰۱۹ میلادی نتیجه تحقیقاتی درباره رفتار شگفت‌انگیز گورخرماهی‌ها در نشریه سلطنتی «Proceedings B» منتشر شد. این ماهی‌ها که به وفاداری معروف هستند، زمانی که از شریک زندگی خود جدا می‌شوند، نوعی «دل شکستگی» را احساس می‌کنند.

در آزمایش انجام شده توسط محققان، ماهی‌های نر و ماده‌ای که با یکدیگر یک زوج را تشکیل داده بودند، از یکدیگر جدا شدند. در نتیجه، ماهی ماده علائم استرس و افسردگی را نشان داد و حتی از تعامل با دیگر شرکای احتمالی خودداری کرد. پدیده مشابهی نیز در ماهی نر دیده شد. بنابراین این نظریه تقویت شد که برخی از حیوانات روابط پایداری را ایجاد می‌کنند که با زوج‌های انسانی قابل مقایسه است.

۲۴ بهمن ۰۳ ، ۱۵:۵۲
Dr.Hamid Haji

ناهماهنگی جریان خون و فعالیت نورون‌ها در مغز می‌تواند زمینه‌ساز زوال عصبی ناشی از بیماری آلزایمر باشد

اختلال در همخوانی جریان خون و فعالیت نورون‌ها در مغز ممکن است عامل اصلی آسیب‌های عصبی مرتبط با بیماری آلزایمر باشد.

این یافته یک تیم بین‌المللی از پژوهشگران است که می‌گویند این فقدان تطابق می‌تواند به‌عنوان یک روش ساده برای تشخیص این اختلال عصبی پیش‌رونده استفاده شود و همچنین یک هدف بالقوه برای درمان این بیماری باشد.

آنیتا استفانوفسکا، نویسنده مقاله و استاد بیوفیزیک از دانشگاه لنکستر انگلستان، در بیانیه‌ای اعلام کرد: «این کشف نه‌تنها جالب، بلکه از نظر من یک کشف انقلابی است که می‌تواند دریچه‌ای جدید به سوی شناخت بیماری آلزایمر باز کند. این یافته احتمالا نشان‌دهنده یک التهاب، شاید در مغز، است که در صورت تشخیص زودهنگام، قابل درمان خواهد بود و ممکن است از بروز مراحل شدید آلزایمر در آینده جلوگیری کند.»

به گزارش نیوزویک، استفانوفسکا و همکارانش در این مطالعه روی «واحد عصبی‌‌ــ‌عروقی» (neurovascular unit) متمرکز شدند؛ یک ساختار پیچیده در مغز که جریان خون را تنظیم می‌کند تا اطمینان حاصل شود نورون‌ها مواد مغذی موردنیازشان را دریافت می‌کنند.

۱۹ بهمن ۰۳ ، ۱۸:۱۴
Dr.Hamid Haji