اسیدهای چرب ضروری کدامند و مصرف آنها چگونه میتواند بدن انسان را در برابر سرطان مقاومتر کند؟
مطالعات جدید نشان میدهد غذایی که میخورید ممکن است بر توانایی بدن شما برای مبارزه با سلولهای سرطانی تاثیر بگذارد.
وجود مقادیر زیاد اسیدهای چرب امگا-۶ در بدن، که ممکن است از طریق مصرف غذاهای فوقفرآوریشده وارد بدن شده باشد، میتواند خواص ضد التهابی و ضد توموری اسید چرب ضروری دیگری به نام امگا-۳ را تحت تاثیر قرار دهد و آنها را تضعیف کند.
دکتر تیموتی یتمن، نویسنده ارشد این مطالعه که روز سهشنبه در مجله «گات»، نشریه انجمن گوارش بریتانیا منتشر شد، گفت: «هر روز جهشهایی در دستگاه گوارش رخ میدهد و معمولا این جهشها به سرعت توسط سیستم ایمنی بدن با کمک مولکولها یا واسطههایی از امگا-۳ مهار میشوند.»
او در ادامه گفت: «اما اگر بدن برای سالها در معرض التهاب مزمن ناشی از نوعی امگا-۶ قرار گیرد که معمولا در غذاهای فرآوریشده و ناسالم یافت میشود، شانس تثبیت شدن جهشها افزایش مییابد و مقابله بدن با آنها دشوارتر میشود.»
کارشناسان میگویند که رژیم غذایی آمریکایی معمولا سرشار از اسیدهای چرب امگا-۶ است. این امر به دلیل مصرف گسترده فستفودها و تولید غذاهای فوقفرآوریشده است که اکنون حدود ۷۰ درصد از عرضه غذایی ایالات متحده را تشکیل میدهند. اسید لینولئیک نوعی اسید چرب امگا-۶ است که در روغنهای ذرت، بادامزمینی، سویا، گُلِ خشت و آفتابگردان یافت میشود و رایجترین نوع امگا-۶ در رژیم غذایی آمریکایی است.
بسیاری از افراد در بدن خود عدم تعادل قابل توجهی بین اسیدهای چرب امگا-۶ و امگا-۳ دارند. طبق یک مطالعه که در نوامبر ۲۰۱۵ منتشر شد، سطح اسید لینولئیک در بافت چربی آمریکاییها طی پنجاه سال گذشته ۱۳۶ درصد افزایش یافته است.
دکتر بیل هریس، استاد طب داخلی در دانشکده پزشکی سانفورد در دانشگاه داکوتای جنوبی، گفت: «آمریکاییها به دلیل بیمیلی به ماهیهای چرب مانند ماهی خال مخالی، شاهماهی و ساردین که منابع بسیار خوبی از امگا-۳ هستند، مقادیر کافی امگا-۳ دریافت نمیکنند.»
او در ادامه افزود: «این موضوع به دلیل مصرف بیش از حد امگا-۶ نیست، بلکه مشکل از کمبود اسیدهای چرب امگا-۳ است.»
اسیدهای چرب ضروری کدامند؟
هر دو اسیدهای چرب غیراشباع شدهٔ امگا-۳ و امگا-۶ برای سلامت انسان ضروری هستند. بدن شما نمیتواند آنها را بهتنهایی بسازد و باید آنها را از طریق غذاهایی که میخورید تامین کند.
اسیدهای چرب امگا-۳ که در مقادیر زیاد در ماهیهای چرب مانند سالمون، همچنین در دانههای کتان و چیا، گردو و کاج یافت میشوند، برای نگهداری سلولهای بدن، تامین انرژی، تقویت دفاع ایمنی و کاهش التهاب بدن لازم هستند. با این حال باید در نظر داشت که مصرف زیاد امگا-۳ ممکن است مضر باشد.
اسیدهای چرب امگا-۶ نیز برای حفظ سلامت بدن ضروری هستند. این مولکولها رشد مو و پوست را تحریک، متابولیسم را تنظیم، سلامت استخوانها را تقویت میکنند و در برخی موارد میتوانند خاصیت ضدالتهابی داشته باشند.
یک روند خطرناک
روندی خطرناک سرطان کولورکتال (روده بزرگ) که زمانی مختص افراد مسن بود، اکنون در حال شیوع در میان افراد جوان به خصوص در سنین ۲۰ سالگی است و تعداد موارد تشخیص آن در افراد زیر ۵۰ سال در ایالات متحده و سراسر جهان همچنان در حال افزایش است.
مطالعات نشان میدهند که جوانان نسل هزاره که بین سالهای ۱۹۸۱ تا ۱۹۹۶ متولد شدهاند، دو برابر بیشتر از افرادی که در سال ۱۹۵۰ متولد شدهاند در معرض خطر ابتلا به سرطان کولورکتال هستند.
این سرطان در میان مردان جوان کشندهترین نوع از سرطان است. بر اساس اطلاعات منتشر شده در وبسایت موسسه ملی سرطان، برای زنان جوانتر، سرطان کولورکتال بعد از سرطان سینه و ریه سومین سرطان کشنده محسوب میشود.
متخصصان هنوز به طور کامل از دلایل افزایش خطر ابتلا به سرطان کولورکتال در افراد جوان مطمئن نیستند. به گفته دکتر رابین مندلسون، متخصص گوارش، ژنتیک نقش مهمی ایفا میکند، اما این بیماری در بیمارانی که هیچ سابقه خانوادگی ندارند نیز مشاهده میشود. وی افزود که افزایش چاقی ممکن است یکی از دلایل این مشکل باشد، اما برخی از بیماران جوان حتی گیاهخوار هستند یا به شدت ورزش میکنند.
با این حال، شواهد زیادی نشان میدهد که رژیم غذایی ناسالم که شامل غذاهای فوقفرآوریشده، گوشت قرمز و فرآوردههای گوشتی مانند ژامبون، بیکن، سوسیس و هات داگ است، به همراه کمبود میوهها و سبزیجات تازه، میتواند در ابتلا به سرطان روده بزرگ در سنین پایین تاثیرگذار باشد.