پرسیس مگ Persis mag

مجله اینترنتی حوزه زیست شناسی

پرسیس مگ Persis mag

مجله اینترنتی حوزه زیست شناسی

پرسیس مگ Persis mag

در صورت استفاده از برنامه‌های تغییر دهنده آی پی، ممکن است در اجرای وبسایت اختلال ایجاد شود. جهت مطالعه کامل نوشته‌ها، بروی روی "ادامه مطلب" کلیک نمایید.

نویسندگان

۲ مطلب در بهمن ۱۴۰۲ ثبت شده است

تحقیقات تازه از ارتباط نوزادان نارس با مادران در معرض موادشیمیایی پلاستیکی می‌گوید

بر اساس مطالعه محققان آمریکایی از هر ده نوزاد نارس در ایالات متحده تولد یک نوزاد با قرار گرفتن زنان باردار در معرض فتالات‌ها مرتبط است. فتالات‌ها از رایج‌ترین مواد شیمیایی مورد استفاده در جهان هستند که برای نرم کردن پلاستیک در محصولاتی مانند اسباب‌بازی‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند.

از این مواد شیمیایی علاوه بر نرم کردن پلاستیک‌ها و افزایش انعطاف پذیری آن ها به عنوان حلال در محصولات آرایشی بهداشتی، مصالح ساختمانی، منسوجات یا حتی اسباب بازی‌های کودکان استفاده می‌شوند.

دانشمندان در این مطالعه ادرار بیش از ۵۰۰۰ زن باردار در ایالات متحده را مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند. یافته‌های آن‌ها حاکی از افزایش پنجاه درصدی خطر زایمان زودرس در زنانی بود که بالاترین سطح فتالات را در مقایسه با دیگر زنان با سطح پایین‌تر فتالات داشتند.
نتایج این مطالعه در تاریخ ۷ فوریه در نشریه The Lancet Planetary Health منتشر شده است.

محققان نتایج این تحقیقات را تصادفی ندانستند. نویسنده اصلی این مطالعه، دکتر لئوناردو تراسانده، از مرکز پزشکی لانگون واقع در دانشگاه نیویورک به خبرگزاری فرانسه گفت که این مولکول‌ها عملکرد متابولیسم انسان را مختل کرده و تصریح کرد که فتالات‌ها «می توانند زایمان را تسریع کنند» و موجب افزایش «تولد زودرس» شوند.

۲۶ بهمن ۰۲ ، ۱۷:۵۳
Hamid Haji

اهمیت بازی‌های گروهی در کودکان

قبل از پرداختن به علت هوش بالای کلاغ‌ها که یافته‌های آن در نشریه‌ی پرنده‌شناسی منتشر شده، نگاهی بیاندازیم به فرضیه‌‌ای درباره‌ی تکامل هوشمندی در انسان که به فرضیه‌ی «هوش اجتماعی» و گاه «مغز اجتماعی» موسوم است. مطابق این فرضیه علت هوشمند شدن انسان‌ها در بدو امر نه افزایش توانایی برای حل مسائل فیزیکی در محیط‌ زیست، بلکه پردازش روابط میان اعضای گروه، و همچنین تحلیل و عرضه‌ی راه‌حل‌هایی برای مسائلی که در حوزه‌ی میان‌فردی و اجتماعی مطرح بوده است. این فرضیه دسته‌ی بزرگی از داده‌های تجربی را توضیح می‌دهد.

مثلاً وقتی در آزمایشی کودکان ۲ تا ۳ ساله را با شامپانزه‌ها و اورانگ‌اوتان‎ها مقایسه کردند نتایج گواه آن بود که در حل مسائل فیزیکی تفاوت فاحشی میان آنها نیست اما در مواجهه با مسائل مربوط به تشخیص روابط میان افراد، کودک انسان بر بسیاری از دو گونه‌ی دیگر برتر بود؛ گواهی بر اینکه در مراحل رشد، تشخیص روابط اجتماعی زودتر از حل مسائل فیزیکی به کار انسان می‌آمده است.

اکنون برای این فرضیه شاهدی از جهان جانوران نیز داریم که بر استحکام آن می‌افزاید. از دیرباز کلاغ‌ها را جانورانی باهوش معرفی می‌کردند. اما در دهه‌های اخیر از طریق آزمایش مشخص شد که این هوشمندی کلاغ‌ها افسانه نیست و حظی از واقعیت دارد.

پژوهش اخیر نشان می‌دهد که اولاً، کلاغ‌ها به‌طور مکرر در مکان‌های جستجوی غذا، چه در یک مکان یا در مکان‌های مختلف، یکدیگر را ملاقات می‌کنند و بنابراین همانند انسان‎‌ها موجوداتی بسیار اجتماعی‌اند. ثانیاً، دسته‌های کلاغ‌ها از زیرگروه‌هایی تشکیل می‌شود اما این زیرگروه‌ها پویا هستند و اعضا گاه از آنها خارج شده و وارد گروه‌های دیگر می‌شوند. با این‌حال سلسله‌مراتبی وجود دارد که در موقع غذاخوردن و رقابت بر سر غذا اهمیت دارد. (اخیراً مک‌کافری در کتابی در تکامل فرهنگی به نام رقص نوآوری پویایی گروه‌های انسانی در از‌هم‌گسستن و متحد‌شدن‌های مکرر را از مهم‌ترین دلایل تکامل گونه‌ی انسانی معرفی می‌کند.) به‌علاوه گروه‌های کلاغ‌ها نیز براساس سلسله‌مراتبِ سلطه، رتبه‌بندی شده‌اند و پیوندهای اجتماعی ساختاریافته‌‌ای‌ دارند. ثالثاً، کلاغ‌ها اعضای گروه‌های سابق و روابط میان آنها را در طول سال‌ها به‌خاطر می‌سپارند؛ نه فقط روابط خود با آنها را بلکه روابط میان دیگران را درک می‌کنند و به یاد می‌آورند. به‌این‌ترتیب کلاغ‌ها در جلب حمایت دیگران در درگیری‌ها، از دانش اجتماعی خود بهره‌می‌برند.

۱۲ بهمن ۰۲ ، ۱۴:۱۹
Hamid Haji