اثرات کمخوابی در بدن انسان
تحقیقات نشان میدهند که کمخوابی نهتنها سبب ادامهی خستگی در روز بعد میشود؛ بلکه انسان را در معرض خطر حملات قلبی و مرگ زودهنگام، زوال شناختی، زوال عقل، دیابت، فشارخون بالا ، افسردگی و چاقی نیز قرار میدهد.
بخشی از خواب که طی آن چشمها حرکتی سریع داشته و عضلات بدن بیحرکت و غیرفعال هستند را (REM) یا خواب عمیق میگوییم. در این مرحله، هرس سیناپسی (synaptic pruning) رخ میدهد؛ پدیدهای که طی آن بدن بهبود، رشد و ترمیم بافت را انجام داده و مغز اطلاعاتی را که نیازی به یادگیری آنها ندارید از حافظه پاک کرده و برای اطلاعات مهم و موردنیازتان فضای کافی ایجاد میکند.
اگر ساعات خواب خود را کوتاه کنید، درواقع خود را از "خواب REM" محروم کردهاید و محرومیت از "خواب REM"، مانع از به خاطر سپردن مواردی میشود که قبل از به خوابرفتن آموختهاید. طبق مشاهدات، در این مرحله از خواب، فرایند یادگیری و خلقوخوی انسان نیز تنظیم میشود؛ درنتیجه بیدارشدن قبل از این مرحله از خواب، میتواند در درازمدت به بدن و مغز آسیب برساند.
عوامل بسیاری وجود دارند که ممکن است سبب کمخوابی شوند اما داشتن برنامه منظم برای خواب، خوابیدن در یک اتاق تاریک، ساکت و با دمای مناسب، دور نگهداشتن وسایل الکترونیکی و... از جمله عواملی هستند که میتوانند بر خواب افراد اثرات مثبتی داشته باشند.
•ندا میرزامحمدی
•زهرا رستمی
کانال تلگرامی اتحاد زیست شناسان