پرسیس مگ Persis mag

مجله اینترنتی حوزه زیست شناسی

پرسیس مگ Persis mag

مجله اینترنتی حوزه زیست شناسی

پرسیس مگ Persis mag

در صورت استفاده از برنامه‌های تغییر دهنده آی پی، ممکن است در اجرای وبسایت اختلال ایجاد شود. جهت مطالعه کامل نوشته‌ها، بروی روی "ادامه مطلب" کلیک نمایید.

نویسندگان

۸ مطلب در بهمن ۱۴۰۱ ثبت شده است

تغییرات آب و هوایی دیر یا زود جهان و ازجمله زندگی جانوارن را دگرگون می‌کند اما تاثیرات این دگرگونی برای همه گونه‌ها یکسان نخواهد بود.

به گزارش حکیم مهر به نقل از ایرنا، «جیووا استورنا»‌ اکولوژیست و استاد سابق دانشگاه هلسینکی که اکنون از محققان کمیسیون اروپا است، در این خصوص می‌گوید: این پدیده به عنوان «برندگان و بازندگان در شرایط تغییرات آب و هوایی» توصیف می‌شود.

نتایج پژوهشی که استورنا هدایت تحقیقی آن را در دست داشته و در نشریه «پیشرفت های علم» منتشر شده، حاکی از آن است که در شرایط تحقق سناریویی با میزان متوسط انتشار گازهای آلاینده، در سطح جهان تقریبا ۲۰ درصد از تنوع زیستی مهره‌داران (vertebrate) تا پایان قرن جاری از دست خواهند رفت. در شرایط بدترین سناریو نیز این تلفات به حدود ۳۰ درصد خواهد رسید.

بنابراین سوال این است که کدام حیوانات «برندگان» هستند و در شرایط افزایش دما، خشکسالی و از دست دادن زیستگاه ها چه وضعیتی خواهند داشت؟

هیچ تردیدی درباره تهدیدات علیه تنوع زیستی زمین از جانب تغییرات آب و هوایی و نابودی زیستگاه ها وجود ندارد. در سال ۲۰۲۲ صندوق حیات وحش جهان با انتشار گزارش «سیاره» کاهش ۶۹ درصدی در وفور نسبی گونه‌های نظارت شده را از سال ۱۹۷۰ تاکنون توصیف کرد. در حال حاضر یک میلیون گونه در سرتاسر سیاره با خطر انقراض رو به رو هستند و شواهد فزاینده‌ای حاکی است که زمین در حال تجربه ششمین انقراض گسترده است.

تغییرات آب و هوایی از راه های پیچیده و به هم پیوسته‌ای در خطر بروز این انقراض‌ها نقش دارد که برخی از آنها هنوز ناشناخته هستند.

۲۰ بهمن ۰۱ ، ۱۷:۴۵
Hamid Haji

پری بیوتیک‌ نوعی فیبر است که بدن نمی‌تواند هضمش کند. این پری‌بیوتیک‌ها مانند غذایی برای پروبیوتیک‌ها هستند. همچنین، پروبیوتیک‌ها میکروارگانیسم‌های زنده ریزی (شامل باکتری‌ها و مخمرها) هستند که در بدن تأثیرات سودمندی بر جای می‌گذارند. هر دوی پری‌بیوتیک‌ها و پروبیوتیک‌ها به تقویت باکتری‌ها و سایر ارگانیسم‌های مفید در دستگاه گوارش کمک می‌کنند. در این مطلب، با پری بیوتیک و تفاوت‌های آن با پروبیوتیک آشنا می‌شویم.

هر دوی پری بیوتیک و پروبیوتیک‌ به بدن در تشکیل و حفظ مجموعه سالمی از باکتری‌ها و سایر میکروارگانیسم‌های مفید کمک می‌کنند. نتیجه این امر تقویت دستگاه گوارش و هضم مؤثرتر غذاست. این تأثیرِ مثبت با فراهم‌آوردن غذای موردنیاز و محیطی مناسب برای میکروارگانیسم‌های مفید دستگاه گوارش اتفاق می‌افتد.

پری‌بیوتیک‌ها در غذاهای سرشار از فیبر مانند میوه‌ها، سبزیجات و غلات کامل وجود دارند. پروبیوتیک‌ها نیز در برخی غذاهای تخمیری مانند ماست، نوشیدنی کفیر، کلم ترش (زاواکراوت) و تمپه (نوعی فراورده سویا) وجود دارد.

 

آشنایی با پری بیوتیک ها

پری‌بیوتیک‌ها یک جزء غذایی هستند که بدن قادر به گوارششان نیست. همچنین، پری‌بیوتیک‌ها غذایی برای باکتری‌ها و سایر ارگانیسم‌های مفید در دستگاه گوارش محسوب می‌شوند.

فواید

بیشترِ فواید پری‌‌بیوتیک‌ها مرتبط با پروبیوتیک‌ها هستند. پری‌بیوتیک‌ها به ‌سلامت دستگاه گوارش، هضم بهتر غذا، کاهش مشکلات ناشی از مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها و… کمک می‌کنند. پژوهش‌ها روی پری‌بیوتیک‌ها حتی از پژوهش‌ها روی پروبیوتیک‌ها هم کمتر است. در نتیجه، مشخص نیست چه پری‌بیوتیکی برای سلامتی مفیدتر است.

به ادامه مطلب مراجعه نمایید

۱۲ بهمن ۰۱ ، ۱۹:۳۹
Hamid Haji

سیستم درون ریز مانند شبکه عصبی نقش مهمی در تنظیم عملکرد بدن شما دارد. غدد درون ریز با استفاده از هورمون‌ها بر بدن تأثیر می‌گذارند و تقریبا در کارکرد صحیح هر سلول و اندامی نقش دارند. اگر غدد درون ریز بدن سالم نباشند، ممکن است فرد دچار عارضه‌هایی در دوران بلوغ، بارداری و همچنین دچار اضطراب شود. همچنین ممکن است به‌راحتی اضافه‌وزن پیدا کند، استخوان‌هایش ضعیف شوند یا دچار ضعف و خستگی شود. برای آشنایی بیشتر با این غدد و عملکرد آنها با ما همراه باشید.

غدد درون ریز چه وظایفی دارند؟

سیستم درون ریز مسئول تنظیم دامنه گسترده‌ای از عملکردهای بدن است و این کار را با ترشح هورمون انجام می‌دهد. هورمون‌هایی که توسط غدد درون ریز ترشح می‌شوند، با جریان خون به بافت‌ها و اندام‌های مختلف می‌رسند. این غدد عملکردهای زیر را تنظیم می‌کنند:

  • متابولیسم یا سوخت‌وساز بدن؛
  • رشد؛
  • عملکردهای جنسی و باروری؛
  • ضربان قلب؛
  • اشتها؛
  • چرخه خواب و بیداری؛
  • دمای بدن.

غدد درون ریز کدامند

در شبکه درون ریز بدن، غدد بسیاری با هم مرتبط هستند. این غدد در واقع اندام‌هایی هستند که هورمون ترشح می‌کنند. هورمون‌ها در سیستم درون ریز ساخته، نگهداری و ترشح می‌شوند. در ادامه غدد درون ریز مهم بدن را معرفی  کرده ایم

۱. غده هیپوتالاموس

غده هیپوتالاموس هورمون‌های زیادی ترشح می‌کند که مسئول کنترل عملکرد غده هیپوفیز هستند. همچنین وظیفه تنظیم عملکردهای دیگری مانند چرخه خواب و بیداری، دمای بدن و اشتها را بر عهده دارد. این غده نقش زیادی در کنترل عملکرد غدد درون ریز دیگر دارد و سیستم عصبی را به سیستم هورمونی متصل می‌کند.

 

۱۲ بهمن ۰۱ ، ۱۹:۱۴
Hamid Haji

این روزها بطری‌های پلاستیکی همه‌جا به چشم می‌خورند و به‌رغم هشدار تولیدکنندگان این بطری‌ها مبنی بر یک‌بارمصرف‌بودن آنها، بعضی از مردم مجدد از آنها استفاده می‌کنند. اگر شما هم دلتان می‌خواهد به‌خاطر حفاظت از محیط زیست از بطری‌های پلاستیکی دوباره استفاده کنید و نمی‌دانید استفاده دوباره از بطری آب پلاستیکی برای سلامتی خطرناک است یا نه، بهتر است این مقاله را بخوانید.

انواع بطری پلاستیکی

پیش از اینکه بررسی کنیم استفاده دوباره از بطری‌های پلاستیکی خطرناک است یا نه، بهتر است بدانیم که بطری‌های پلاستیکی انواع مختلفی دارند. معمولا روی قسمتی از بطری عددی داخل یک مثلث درج شده است که نوع پلاستیک بطری را مشخص می‌کند. (این عدد داخل درِ بعضی بطری‌ها هم درج می‌شود که نشانگر نوع پلاستیک درِ آن است.) این‌طوری راحت‌تر می‌توانید تصمیم بگیرید که استفاده از بطری مدنظرتان چقدر ایمن است.

۱. بطری پلی‌اتیلن ترفتالات یا پِت (PETE/PET)

اگر داخل مثلث عدد ۱ درج شده باشد، جنسش از پلی‌اتیلن ترفتالات یا به‌اختصار پِت است. معمولا از این پلاستیک سبک برای ساخت بطری آب و قوطی‌های مواد خوراکی مانند انواع سس استفاده می‌شود.

تا‌به‌حال هیچ پژوهشی اثبات نکرده است که استفاده دوباره از بطری‌های پت سبب ورود مواد شیمیایی به مایع داخل آن می‌شود. البته اگر قسمتی از پلاستیک بر اثر ضربه حالت قرشدگی پیدا کرد یا هر نشانه دیگری از آسیب‌دیدن بطری مشاهده کردید، باید آن را دور بیندازید و به‌صلاح نیست که دوباره استفاده‌اش کنید. همچنین این بطری‌ها را نباید در دمای زیاد نگه داشت.

۲. پلی‌اتیلن با چگالی بالا (HDPE)

درصورتی‌که عدد ۲ داخل مثلث درج شده باشد، جنسش از پلی‌اتیلن با چگالی بالاست. این پلاستیک مقاوم‌تر و ماندگارتر از پلی‌اتیلن ترفتالات است و معمولا برای تولید قوطی‌های مواد شوینده و بطری‌های بزرگ استفاده می‌شود.

اگر قوطی آب از این جنس باشد، می‌توانید از آن دوباره و دوباره استفاده کنید. فقط توجه کنید که باید آن را بشویید و اگر بدنه بطری آسیبی دید، آن را دور بیندازید.

۱۲ بهمن ۰۱ ، ۱۵:۵۲
Hamid Haji

محققان «مرکز سرطان مموریال اسلون کترینگ» نیویورک در مطالعه اخیرشان اظهار کردند کرم‌های پیله ساز ممکن است مدل حیوانی بهتری برای مطالعه بیماری‌های انسانی باشند.

به گزارش حکیم مهر به نقل از ایسنا، دانشمندان مدت‌ها است که از مدل‌های حیوانی برای درک بیماری‌ها و آزمایش درمان‌های جدید قبل از آزمایش آنها بر روی انسان از آنها استفاده می‌کنند. رایج‌ترین حیواناتی که در تحقیقات زیست‌پزشکی مورد استفاده قرار می‌گیرند، جوندگان هستند، اما نتایج یک مطالعه جدید نشان می‌دهد که مدل بهتر از جوندگان، کرم پیله ساز شاخدار تنباکو (tobacco hornworm caterpillars) است.

دانشمندان مرکز سرطان مموریال اسلون کترینگ آمریکا در حال آزمایش جایگزین‌های مختلف غیر پستانداران برای محدود کردن استفاده از موش‌ها در تحقیقات هستند. نویسندگان مطالعه اظهار کردند که جایگزینی جوندگان با کرم‌های پیله‌ساز می‌تواند به کاهش هزینه‌های آزمایشگاهی گرانقیمت کمک کند و بدون نیاز به صبر طولانی برای رشد موش‌ها، همچنین ممکن است روند آزمایش و دریافت نتایج را سرعت بخشد.

۰۸ بهمن ۰۱ ، ۱۹:۱۱
Hamid Haji

باکتری‌ها زمانی که همزیستی دیگر مفید نیست میزبان‌های جلبک‌‌ خود را می‌کشند

 دانشمندان یک تغییر سبک زندگی را که در باکتری‌های دریایی اتفاق می‌افتد، توضیح داده‌اند، جایی که آن‌ها از همزیستی با میزبان‌های جلبک در یک تعامل سودمند متقابل، به کشتن ناگهانی آن‌ها اقدام می‌کنند.

 جزئیات این تغییر سبک زندگی می‌تواند بینش جدیدی در مورد تنظیم پویایی فیتوپلانکتون‌ها و تأثیر آن بر فرآیندهای بیوژئوشیمیایی در مقیاس بزرگ در محیط‌های دریایی ارائه دهد.
جلبک‌های تک‌سلولی، معروف به فیتوپلانکتون که مسئول حدود نیمی از فتوسنتز روی زمین هستند و اساس شبکه‌های غذایی دریایی را تشکیل می‌دهند. بنابراین، درک عوامل کنترل کننده رشد و مرگ فیتوپلانکتون‌ها برای حفظ یک اکوسیستم دریایی سالم بسیار مهم است.Roseobacter

 باکتری‌های دریایی از گروه Roseobacter در همزیستی متقابل با فیتوپلانکتون‌ها شناخته شده‌اند. فیتوپلانکتون‌ها مواد آلی مفید برای رشد باکتری‌ها مانند قند و اسیدهای آمینه را برای روزوباکتر فراهم می‌کنند و روزئوباکتر در عوض ویتامین‌های B و عوامل محرک رشد را تامین می کند.

۰۸ بهمن ۰۱ ، ۱۶:۰۷
Hamid Haji

تحقیقات متعدد نشان داده اند محیط میکروبی روده با بسیاری از بیماری‌ها مرتبط است. پیکا در لاتین به معنی پرنده ای است که تمایل به خوردن مواد درهم برهم دارد. به صورت کلی، پیکا یک اختلال خوردن است که فرد در آن تمایل به خوردن مواد غیر غذایی مانند خاک، گچ، یخ، صابون و … دارد. تاکنون دلیل مشخصی برای این اختلال گزارش نشده است. فرضیه هایی وجود دارد که کمبودهای تغذیه ای فرد  نظیرکمبود آهن، مس ، روی و … میتواند علت پیکا باشد. همچنین مطالعات نشان داده اند که پیکا اغلب در کنار سایر بیماری های روانپزشکی و ناتوانی ذهنی رخ می دهد. به عنوان مثال، نشان داده شده است که افراد مبتلا به بیماری های روانی خاص، مانند اختلال وسواس فکری و اسکیزوفرنی، به عنوان یک مکانیسم مقابله ای ممکن است ایجاد کننده پیکا باشند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

خاک خواری

خاک خواری یا ژئوفاژی (geophagy)، یکی از انواع پیکا است که در سراسر جهان در مردم با فرهنگ های متفاوت وجود دارد. وجود رفتار خاک خواری در بسیاری از مهره داران، از جمله پریمات های غیر انسانی  به صورت کاملا مستند دو فرضیه را تقویت کرده است:

  • رفع کمبود مواد مغذی و ریز عناصر در رژیم غذایی
  • عملکرد حفاظتی خاک در تنظیم pH، در برابر سموم و انگل ها

مطالعات اخیر به بررسی نقش میکروبیوم روده میزبان در ایجاد تمایل به خوردن مواد پرداخته اند. این بررسی ها از نظر فهم علت بروز پیکا در میزبان برای دانشمندان جالب خواهد بود و شاید در آینده روش های درمان جدیدی را مورد توجه قرار دهد. به عنوان مثال اخیرا مطالعات حیوانی و بیوانفورماتیک متعددی به بررسی ارتباط میکروبیوم و پیکا، اثرات مصرف پروبیوتیک ها در این بیماری و .. پرداخته اند.

۰۶ بهمن ۰۱ ، ۲۲:۰۲
Hamid Haji

آنچه مادران در دوران بارداری مصرف می کنند، نه تنها بر ترکیب میکروبیوتای روده خودشان اثر می گذارد بلکه بر محیط میکروبی روده نوزاد آنها تأثیر گذار است. تغذیه مادر تاثیر مستقیم بر ترکیب جامعه میکروبی روده نوزادان و رشد آن ها در ۱۸ ماهه اول زندگی دارد.

یکی از بهترین هدایایی که یک مادر می تواند به نوزاد خود بدهد میکروبیوم متعادل، سالم و متنوع است. کارآمدترین راه برای رسیدن به این هدف، رژیم غذایی مناسب در دوران بارداری می باشد.

بررسی ها نشان می دهد، ۱۰۰۰ روز اول زندگی نوزاد، یک دوره حیاتی در زندگی او به شمار می آید. این دوره، زمانی است که اساس سلامت کوتاه مدت و بلند مدت نوزاد پایه ریزی می شود. در این فاصله زمانی، میکروبیوتای روده نقش اساسی و کلیدی بر سلامت بدن نوزاد ایفا می کند.

نوع رژیم غذایی زمان بارداری و تاثیر آن بر محیط میکروبی نوزاد

مادران در دوران بارداری، هنگام زایمان و شیردهی، میکروبیوتای روده خود را به نوزادشان منتقل می کنند. این میکروب ها شروع به کلونیزاسیون در روده نوزاد می کنند. این امر به تنوع بیشتر میکروبیوم روده در آینده ی آنان کمک می کند. چنانچه کلونیزاسیون اولیه مختل شود، خطر ابتلا به طیف وسیعی از بیماری ها از جمله چاقی، آلرژی و بیماری های قلبی عروقی در آینده افزایش می یابد.

در این مطالعه محققان، ۸۶ مادر و نوزاد را در دو گروه تقسیم بندی کردند. اطلاعات در دوران بارداری جمع آوری و نوزادان در یک دوره ۱۸ ماهه زیر نظر گرفته شدند. دانشمندان با استفاده از توالی یابی نمونه های مدفوع مادران و نوزادان ، میکروب های مفید مختلفی را بدست آوردند. گروه اول شامل مادرانی بود که رژیم غذایی آن ها بر اساس مقدار زیادی فیبر، اسیدهای چرب امگا ۳ و پلی فنول بود. گروه دوم شامل مادرانی با میزان قابل توجهی کربوهیدرات، اسیدهای چرب اشباع و پروتئین حیوانی بودند.

۰۶ بهمن ۰۱ ، ۲۱:۵۲
Hamid Haji